Op Prinsjesdag 2023 lees je alle belangrijke highlights voor HR als eerste op PW. Met onder meer nieuws over STAP en de compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging wegens ziekte werkgever.
Op Prinsjesdag worden de Rijksbegroting en de Miljoenennota gepresenteerd, waarin de regering de plannen voor 2024 bekend maakt. De redacties van PW., Salarisnet en CMweb slaan de handen ineen en duiken direct in alle stukken zodra deze beschikbaar zijn. De highlights lees je direct terug in dit artikel op PW. Zo ben jij snel op de hoogte van de veranderingen.
STAP wordt SLIM
Vanaf 2024 is het niet meer mogelijk om 1.000 euro subsidie aan te vragen voor een studie, het zogenoemde STAP-budget. Het kabinet laat momenteel nieuwe varianten uitwerken, waaronder leerrechten. Tot er een nieuwe regeling is, wordt het overige STAP-budget overgezet naar de SLIM-regeling.
Streep door compensatie transitievergoeding
Compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging wegens ziekte werkgever van de baan.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de volledige compensatieregeling bij bedrijfsbeëindiging per 1 januari 2023 in werking zou treden. Op Prinsjesdag 2022 had het kabinet laten weten de inwerkingtreding van het onderdeel compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging wegens de ziekte van de werkgever uit te stellen tot 1 januari 2024.
In de Rijksbegroting 2024 van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het kabinet nu laten weten dat de eerdergenoemde compensatie niet meer in werking zal treden. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat de uitvoeringsorganisatie de ziekte van de werkgever niet op een goede manier kan beoordelen.
Besluit Gegevensverstrekking voor Keuzebegeleiding
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) creëert een grondslag voor de gegevensuitwisseling van pensioendeelnemers tussen pensioenuitvoerders onderling (via het platform van mijnpensioenoverzicht.nl). Op deze manier kunnen de uitvoerders deelnemers een completer beeld geven van hun pensioeninkomsten na pensionering, met als gevolg dat de pensioendeelnemers betere keuzes kunnen maken omtrent hun pensioenregeling.
Via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), het Besluit Gegevensverstrekking voor Keuzebegeleiding, stelt het kabinet nadere eisen en waarborgen aan de eerdergenoemde gegevensuitwisseling, zodat deze in lijn is met de privacy wet- en regelgeving. Het kabinet is van plan de AMvB op 1 juli 2024 in werking te laten treden.
64,7 miljoen euro voor beschut werk
Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in aanmerking komen voor zogenoemde beschutte werkplekken. Gemeenten en sociale ontwikkelbedrijven begeleiden deze mensen. Het kabinet heeft hiervoor structureel 64,7 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Voor de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven is in 2024 een budget van 63,9 miljoen euro uitgetrokken.
Wet- en regelgeving seksueel grensoverschrijdend gedrag
In januari 2023 lanceerde de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) het ‘Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’. Hiermee willen zij werkgevers verplichten een gedragscode voor grensoverschrijdend gedrag en een klachtenregeling in te stellen.Het actieprogramma werkt met maatregelen aan een cultuurverandering. In 2024 werkt SZW aan onder meer wet- en regelgeving over het verplichten van klachtenprocedures en gedragscode voor werkgevers.
IOW wordt met vier jaar verlengd
In de strijd tegen de arbeidskrapte is het kabinet een charmeoffensief gestart voor 55-plussers. Deze groep komt - ondanks de krapte - moeilijker aan een baan dan 55-minners. De zogenoemde Seniorenkansenvisie (SKV) moet hun arbeidsmarktpositie te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van de drie thema’s: (1) beeldvorming, (2) intensieve begeleiding en matching en (3) scholing en duurzame inzetbaarheid. Dit is een kwestie van lange adem. Daarom wil het kabinet de IOW (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen) met vier jaar verlengen. Dat is een uitkering voor werklozen vanaf 60 jaar die een werkloosheidsuitkering of WGA-uitkering hebben gehad.
Speciale status Oekraïners verlengd
Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht, vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Dit betekent dat hij in loondienst mag werken zonder tewerkstellingsvergunning. Hij moet daarvoor wel bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een sticker in zijn paspoort of een O-document ophalen, waarmee hij aantoont dat hij onder de richtlijn valt. Deze richtlijn geldt tot 4 maart 2024. Naar verwachting wordt deze tijdelijke bescherming door de Raad in Brussel dit najaar verlengd tot (maximaal) 4 maart 2025.
Reiskostenvergoeding gaat omhoog
De onbelaste reiskostenvergoeding gaat van 0,21 euro naar 0,23 euro per kilometer met ingang van 1 januari 2024. Dat staat in het Belastingplan 2024.
Werkkostenregeling daalt naar 1,92 procent
De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) is in 2023 eenmalig verruimd naar 3 procent over de eerste 400.000 euro. Met ingang van 1 januari 2024 zal dit percentage dalen naar 1,92 procent tot een loonsom van 400.000 euro. Voor het restant van de loonsom blijft de WKR 1,18 procent.
Invoering minimumuurloon gaat door
Het minimumloon gaat omhoog. Vanaf 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumloon namelijk niet meer berekend per maand, maar per uur. Dat was al aangekondigd, maar is nogmaals bevestigd in de Prinsjesdagstukken. Wat dat betekent, lees je hier.
Aanpak tekort aan bedrijfsartsen
Het demissionair kabinet wil in 2024 investeren in de kwaliteit van de bedrijfsarts en de arbeidsgerelateerde zorg. Het kabinet is daarom van plan om middelen beschikbaar te stellen om opleidingsuren van praktijkopleider te compenseren, zodat meer artsen kunnen worden opgeleid. Daarnaast wil het kabinet een bijdrage leveren aan kosten voor blijvende verbetering van de kwaliteit van de opleidingen. Dit doet het kabinet om het oplopende tekort aan praktijkopleiders tegen te gaan. Verder ligt er een plan om de kwaliteit van de arbeidsgerelateerde zorg te verbeteren. Voor de korte termijn gaat het bijvoorbeeld om een efficiëntere samenwerking tussen arbodeskundigen en werken in multidisciplinaire teams. Meer structurele oplossingen worden meegenomen in het traject Arbovisie 2040, dat de komende periode nader wordt uitgewerkt.
Aanvulling lijst beroepsziekten (TBS)
Mensen die tijdens hun werk in aanraking zijn gekomen met gevaarlijke stoffen kunnen sinds 1 januari 2023 aanspraak maken op de Regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TBS). Dit beleid is gericht op alle onderdelen van de keten. In 2024 wordt deze regeling uitgebreid met een aantal nieuwe beroepsziekten.
Verlenging tijdelijke maatregel kwijtschelding voorschotten
De tijdelijke maatregel waarbij voorschotten niet teruggevorderd worden wanneer blijkt dat werknemers bij de claimbeoordeling geen recht op een WIA-uitkering hebben - als dit niet verrekend kan worden met een andere uitkering - wordt verlengd met een jaar tot en met 2024.
Verlenging maatregel vereenvoudigde claimbeoordeling 60-plussers
De vereenvoudigde claimbeoordeling voor 60-plussers wordt in 2024 voortgezet. De maatregel zorgt ervoor dat 60-plussers die wachten op hun WIA-claimbeoordeling tijdelijk op een andere manier, en door andere professionals dan de verzekeringsarts, worden beoordeeld. Omdat deze maatregel buitenwettelijk is, is de maatregel zo vormgegeven dat deze niet nadelig uitvalt. Dit heeft als gevolg dat er tijdelijk meer en hogere WIA-uitkeringen worden verstrekt.
Demissionair kabinet
Het kabinet is demissionair en de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer zijn in november. Een demissionair kabinet mag alleen lopende zaken afhandelen en geen belangrijke politieke beslissingen nemen. Toch kan er in de Miljoenennota wel nieuw beleid staan dat relevant is voor HR, want het kabinet presenteert wel de nieuwe plannen voor onderwerpen waarvoor brede steun is in de Tweede Kamer. En de Tweede Kamer heeft geen van de arbeidsmarktonderwerpen controversieel verklaard, wat betekent dat alle lopende zaken rondom pensioen, participatie en arbeidsmarkt doorgaan.
Bron: PW.