Een steeds grotere groep werkenden wil helemaal niet stoppen met werken als hij de AOW-leeftijd bereikt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft van de 67- tot 70-jarigen inmiddels meer dan 10 procent een baan. Voor die groep zijn er wel wat aandachtspunten.
Niet alleen 67- tot 70-jarigen, ook Nederlanders boven de 70 jaar blijven steeds vaker aan het werk. In 2020 werkten 71.000 mensen van 70 tot 75 jaar oud. Tien jaar eerder waren dat er nog 33.000. Het aantal 75-plussers dat betaald werk doet groeide zelfs van 13.000 in 2010 naar 30.000 in 2020. Wil jij ook doorwerken nadat je je AOW-leeftijd hebt bereikt? Let dan hierop:
Laat je contract aanpassen
Doorwerken als je de wettelijke AOW-leeftijd hebt bereikt (in 2020 en 2021 is dat 66 jaar en 4 maanden), gaat niet zomaar. Bij veel bedrijven is het nu nog zo dat een arbeidsovereenkomst op dat moment automatisch stopt.
Voor werkgevers is die bepaling in het contract lekker makkelijk, meent hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers, die onderzoek doet naar de positie van oudere werknemers. ‘Je hoeft niet na te denken of je een werknemer wilt houden of niet. Pas wanneer werknemers zelf aangeven te willen blijven, wordt er gekeken naar de mogelijkheden’, zei hij eerder in de Volkskrant.
Wil je doorwerken op je oude dag? Dan heb je dus in de meeste gevallen óf een nieuw contract nodig, óf je kunt vragen om een aanpassing in je huidige contract. De bepaling dat het contract afloopt na het bereiken van de AOW-leeftijd zal dan moeten verdwijnen.
Kies voor dat laatste, adviseert Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam in de Volkskrant. Anders krijg je als trouwe werknemer opeens een tijdelijk contract. Na drie tijdelijke contracten moet de werkgever een vast contract aanbieden, maar dat zal bij oudere werknemers niet snel gebeuren, en dan houdt het op. ‘Terwijl baas en werknemer beiden misschien nog wel langer door willen.’ Vanwege deze administratie is het raadzaam minimaal een halfjaar voor je de AOW-leeftijd bereikt met je werkgever te bespreken dat je wil blijven.
Je bent niet meer verzekerd
Alle werknemersverzekeringen komen te vervallen na het bereiken van de AOW-leeftijd. Je werkgever hoeft namelijk geen premies meer af te dragen voor bijvoorbeeld de Ziektewet. Omdat je AOW krijgt, ben je verzekerd van een inkomen, ook als je ziek wordt. Vandaar dat zo’n verzekering komt te vervallen.
Bij ziekte krijg je dertien weken loon doorbetaald, bij niet-gepensioneerden is dat een stuk langer, namelijk twee jaar.
Je wordt niet gekort op je AOW
Wie doorwerkt als hij of zij de AOW-leeftijd heeft bereikt, wordt niet gekort op de AOW. Doorwerken heeft ook geen gevolgen voor het pensioen dat bij de werkgever is opgebouwd. Wel kan doorwerken gevolgen hebben voor toeslagen, zoals de zorg- en huurtoeslag.
Zorg dat je relevant blijft voor je werkgever
Hoe doe je dat? Door je te laten bijscholen. Volgens Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch human resource management aan de Radboud Universiteit, kun je je onderscheiden van andere oudere werknemers met actuele kennis en vaardigheden.
Toch lijkt het merendeel van de oudere werknemers geen trek te hebben in een cursus of opleiding. De coronapandemie wakkert de leergierigheid van de beroepsbevolking wel aan, maar niet onder oudere werknemers. Dat concludeerde onderzoeksbureau Panel Inzicht na een onderzoek onder duizend respondenten in opdracht van Intermediair en Springest, een vergelijkingswebsite voor leerproducten.
Van der Heijden noemt jezelf blijven ontwikkelen echter noodzakelijk – voor alle leeftijden – omdat functies snel veranderen. De tijd dat je een opleiding volgde, daarna een vak uitoefende en uiteindelijk de tijd uitzat binnen een en dezelfde functie is voorbij.
Bron: Intermediair