Hoe zit het nu precies met de pensioenleeftijd? Wanneer kun je met pensioen? En hoe bereken je je pensioenleeftijd?
Wellicht denk je nog lang niet aan je pensioenleeftijd. Of misschien ben je er al vrij dichtbij. Hoe ver je ook van je pensioen af bent, het is goed om te weten wanneer jij straks van je oude dag kunt gaan genieten.
Wat is de pensioenleeftijd?
De pensioenleeftijd is het tijdstip waarop jij mag of kunt stoppen met werken. Je hebt vanaf dat moment recht op een uitkering, oftewel: je pensioen. De pensioenleeftijd is vaak gekoppeld aan de leeftijd van de AOW, de Algemene Ouderdomswet. Op dit gebied verandert de laatste tijd veel, maar daar gaan we later dieper op in.
Waarom hebben we een pensioenleeftijd?
In principe spreken we van een ouderdomspensioen. Want we vinden als maatschappij dat je op een bepaalde leeftijd wel lang genoeg gewerkt hebt. Het wordt dan tijd dat je het wat rustiger aan mag doen en meer van het leven kunt genieten. Je wordt tenslotte fysiek wat minder of bent eerder moe.
Wat is de huidige pensioenleeftijd in Nederland?
De huidige pensioenleeftijd is in Nederland 65 jaar. Nederlanders krijgen gemiddeld netto 101% van hun laatste loon. Dat komt in de praktijk neer op een gemiddeld maandelijks pensioeninkomen van 2.370 euro voor mannen en 2.020 euro voor vrouwen.
Wat is mijn pensioenleeftijd?
Groeiden mensen de afgelopen decennia nog op met het idee op hun 65ste van hun oude dag te gaan genieten, daar staat de pensioenleeftijd tegenwoordig allerminst in steen gebeiteld, zoals we verderop uitleggen. Je kunt zelf je verwachte pensioenleeftijd berekenen. Daarvoor zijn er online diverse handige rekentools te vinden.
Gaat de pensioenleeftijd omhoog?
Ja. Op dit moment stoppen mensen gemiddeld met 65 jaar met werken, maar die leeftijd zal verder gaan stijgen. Dat komt door de vergrijzing en doordat de levensverwachting van 65-jarigen sinds 1950 is toegenomen. Had de Nederlandse 65-plusser destijds gemiddeld nog 14,3 jaar te leven, nu is dat ruim vijf jaar langer. Daardoor hebben steeds meer mensen recht op een AOW-uitkering en die wordt zo steeds moeilijker betaalbaar. Wel stijgt de levensverwachting sinds 2014 minder hard. Dit komt onder meer door de hogere sterfte door griepepidemieën.
Wat is eigenlijk de pensioenleeftijd in Europa?
De afgelopen jaren hebben Europese regeringen vanwege de vergrijzing de pensioenleeftijd steeds verder verhoogd. Dat brengt de nodige maatschappelijke onrust met zich mee. Momenteel is in Frankrijk bijvoorbeeld een lange ov-staking gaande vanwege het verhogen van de pensioenleeftijd, en dat terwijl die met gemiddeld 62 jaar een stuk lager ligt dan bij ons.
Hoe gaat de pensioenleeftijd verder veranderen?
In 2013 lag de gemiddelde leeftijd waarop mensen daadwerkelijk met pensioen gingen nog op 61,7 jaar. Als je na 1 januari 1948 bent geboren, dan zijn de AOW-leeftijd en je pensioenleeftijd nu nog gekoppeld aan je geboortedatum. Met het oorspronkelijke pensioenakkoord (2019) is een principeakkoord bereikt en gaat de stijging minder hard. In 2024 moet deze op 67 jaar liggen. Daarna wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting, al wordt verwacht dat de AOW-leeftijd pas in 2028 nog verder omhooggaat. Kortom, voorlopig nog maar geen geraniums op de vensterbank zetten.
2021: AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden | Pensioenleeftijd/ouderdomspensioen: 68 jaar
2022: AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden | Pensioenleeftijd/ouderdomspensioen: 68 jaar
2023: AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden | Pensioenleeftijd/ouderdomspensioen: 68 jaar
2024: AOW-leeftijd 67 jaar | Pensioenleeftijd/ouderdomspensioen: 68 jaar
2025: AOW-leeftijd 67 jaar + 3 maanden afhankelijk van stijging levensverwachting | Pensioenleeftijd/ouderdomspensioen: 68 jaar
Bron: Intermediair, De Vlaamse krant HLN, de Rijksoverheid