Er gloort volgens het kabinet licht aan het einde van de coronatunnel en daarom zijn de bewindslieden van mening dat het wel een beetje minder kan met de loonsubsidies. Het kabinet komt daarom met een omzetverliesgrens voor de NOW. Ook wanneer ondernemers 100 procent omzetverlies lijden, mogen zij in het derde kwartaal maximaal 80 procent omzetverlies opvoeren.
Door de versobering vallen de uitgaven aan de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) naar schatting 35 miljoen euro lager uit. De totale kosten van het pakket zouden in het derde kwartaal zes miljard euro bedragen. Het kabinet schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Na september komt er geen verlenging meer van de steunmaatregelen.
Hoe pakt de versobering in de praktijk uit?
Het kabinet geeft een rekenvoorbeeld van een bedrijf dat inderdaad geen cent verdient door de pandemie:
Zowel het voorschot als de uiteindelijke vaststelling van de subsidie gaan uit van maximaal 80 procent omzetverlies. Het subsidiepercentage van 85 procent blijft intact. Concreet betekent deze wijziging dat een bedrijf met een omzetverlies van 100 procent, subsidie krijgt voor 68 procent (80 x 85%) van zijn loonkosten.
Voor bedrijven met een omzetverlies van 80 procent zal dit percentage na deze aanpassing dus hetzelfde zijn.
Voor bedrijven met een omzetverliespercentage tussen de 20 en 80 procent verandert er niets ten opzichte van de eerdere NOW-regelingen.
Geen beperkingen meer voor de economie
Koolmees merkt op dat er vanaf augustus eigenlijk geen beperkingen meer zijn voor de economie. Het is volgens hem dan ook niet logisch om te denken dat er dan nog bedrijven zijn die meer dan 80 procent van hun omzet mislopen. Hij stelt ook vast dat het aantal aanvragen voor de NOW terugloopt. Dat was ook in het tweede kwartaal al het geval.
Het bedrijfsleven moet het in principe vanaf oktober weer op eigen kracht redden. Alleen als het coronavirus oplaait waardoor opnieuw in het hele land op grote schaal bedrijven de deuren moeten sluiten, komen mogelijk nieuwe steunmaatregelen in beeld.
Belastinguitstel
Bedrijven die belastinguitstel hebben gekregen hoeven pas in oktober volgend jaar te beginnen met het aflossen van die schuld. Zij krijgen daar vijf jaar de tijd voor. Wel wordt van ondernemers verwacht dat zij vanaf 1 oktober 2021 weer gewoon belasting gaan betalen.
‘Abrupt einde coronasteun’
De Vakcentrale voor Professionals (VCP) is naar eigen zeggen verrast door het kabinetsbesluit om de steunmaatregelen voor bedrijven in het vierde kwartaal stop te zetten. “Het zou jammer zijn als bedrijven die dankzij de steun op de been konden blijven, nu alsnog in de problemen komen en mensen moeten ontslaan”, laat VCP-voorzitter Nic van Holstein weten. Hij spreekt van een abrupt einde van de coronasteun.
VCP erkent dat corona op zijn retour is. Maar de onzekerheden zijn nog niet voorbij, benadrukt de organisatie achter onder meer politievakbond ACP en vakbond De Unie. “Het kabinet perkt nu generiek de steun in, maar het zou logischer zijn als het kabinet de voorwaarden specifiek had aangepast”, vindt Van Holstein. “We moeten voorkomen dat we het kind met het badwater weggooien, juist nu de economie bezig is zich te herstellen. Het zou daarom verstandig zijn als het kabinet een plan B achter de hand houdt, voor het geval het weer misgaat.”
‘Steun te vroeg afgeschaft’
Het afbouwen van de coronasteunpakketten komt te vroeg, vindt voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV. “Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan.”
De vakbondsman reageert op aankondigingen dat de steunpakketten voor bedrijven in het vierde kwartaal niet meer worden voortgezet. Hij denkt dat het kabinet zich te vroeg rijk rekent met de huidige versoepelingen. “Corona is echter nog niet op z’n retour. We weten niet wat er na de zomervakantie gebeurt, en hoe de Delta-variant van het coronavirus zich verder ontwikkelt.”
Fortuin roept de overheid daarom op om het besluit te herzien. “Dat de economie floreert komt voornamelijk door de steunpakketten. Te snel afbouwen kan de verkeerde ‘big bang’ geven. Dan komt die klap alsnog, die we nu al anderhalf jaar uitstellen. Dat zou doodzonde zijn.”
Bron: PWnet.nl